Marco Pothuizen blog

Marco Pothuizen blog

Over het blog.

Stukjes vanuit het hart, uit liefde voor de dieren, tegen onrecht of onfatsoen. Soms diepzinnig, een andere keer weer mag het kant noch wal raken. Niets is bedoeld om te kwetsen, maar puur om te vermaken of om over na te denken.

Neem ook eens een kijkje op mijn site.

http://www.marco-pothuizen.nl


Met vriendelijke groet,

Marco

Vasten is gezond.

Gezondheid/ Dier/ Natuur.Posted by Marco Pothuizen Thu, January 10, 2019 12:37:28

3 januari 2019. 'Een stevig begin is beter dan een slap einde.'

Vandaag is het mijn eerste dag van een periode van een aantal dagen vasten. Nu ja, het is een streven. Jaren geleden heb ik dat al een keer eerder gedaan. Toen stopte ik na 10 dagen.
Vasten is een prima manier om giftige opgeslagen stoffen in het lichaam te verwijderen. Ons lichaam krijgt nooit een gelegenheid om eens een keer schoon schip te maken.
Door te vasten biedt je dit jezelf als een geschenk aan!

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat als je griep hebt , geen honger hebt? Waarom niet? Nou heel simpel; het lichaam is dan eigenlijk ook met een 'vast periode' begonnen om de giftige stoffen of een ongewenst virus te verwijderen. Kortom het is zelfs een heel natuurlijk ingebouwd proces.

In deze blog zal ik proberen om iedere dag gevoelsmatig een beetje te beschrijven. Wellicht zal het je helpen indien je eens besluit om dit te gaan doen.

Wij zijn zo enorm geprogrammeerd om drie keer per dag te eten, dat we gewoon niet beter weten.
“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en drie maaltijden per dag heeft iedereen nodig. ” Een zin die ons al jong met de paplepel wordt ingegoten.
Vele studies en onderzoeken tonen aan dat dit een broodje aap verhaal is. Er zijn zelfs bevolkingsgroepen (in zuid Amerika) die maar een keer per dag eten, of soms zelfs maar een keer in de drie dagen. Dat doen zij al generaties lang. Zij eten de pure producten uit de natuur; noten, bessen, fruit, vissen enz. Hun gezondheid is beter dan die van menig Europeaan.

Een heel andere mooie fabel die de overheid ons heeft weten in te prenten is dat we minimaal 2 glazen melk per dag moeten drinken. “Melk is goed, melk doet je goed.” Wat een leugen. In het hele dierenrijk worden alleen de zuigelingen gevoed met melk. Daarna houdt het gewoon op.
Nee, de ware reden van al die campagnes was, dat Nederland met een gigantisch melkoverschot te kampen had. De burgers trapten er massaal in...en nog steeds. Melk is overigens niets meer dan een verkapte manier van dierenmishandeling. Immers alleen koeien die zojuist een kalfje ter wereld hebben gebracht geven melk. De kalfjes worden vaak meteen na de geboorte weggehaald om de vleesmolen in te gaan. Daar worden ze verwerkt tot (dieren)voer en snacks. Voor mij een reden om nooit meer melk te drinken.

Dag 1.

Vreemd genoeg gaat het mij redelijk goed af na het gemiste ontbijt en middageten.

Ik ben wel meteen begonnen met het drinken van 2 glazen water. Veel water drinken is een must bij deze ontgifting. Zo geef je het lichaam wat hulp om de afvalstoffen makkelijker te lozen.
Eigenlijk ben ik niet vandaag maar gisteren in de middag al begonnen met vasten door mijn avondeten over te slaan en alleen maar water te drinken.
12.28 uur. Kreeg wat lichte hoofdpijn. Snel water gedronken. Na vijftien minuten was de hoofdpijn verdwenen.
Om geen roofbouw te plegen slik ik wel vitamine tabletten. Dat werd ook door diverse wetenschappers aangeraden. Omdat ik vreesde dat een pil te zwaar op de nuchtere maag zou gaan liggen, heb ik `m verpulverd, en daarna met water weggedronken. Gaat prima.
15.27 uur. Volautomatisch loopt ik naar het keukenkastje en kijk er in. Een plek waar normaal altijd wat lekkers ligt in de vorm van chocolade of chips. M&M's staren mij aan en roepen; “Onzin dat vasten joh, eet ons maar gerust”.
Ik gooi het deurtje voor hun neus dicht. Ze wachten maar 10 dagen. De eerste slag is gewonnen.
Een glas water is hun vervanging.
19.37 uur. Ik heb wat trek gekregen in iets lekkers. Maar trek is geen echte honger.
Ik krijg het wel wat kouder. Extra trui aangetrokken. Je wat koud voelen hoort bij deze schoonmaak ;-)
22.00 uur. Voor het slapen nog even 2 glazen water drinken.
's Nachts werd ik wakker. Verbaasde me erover dat ik geen knorrende maag had. Snurk wel enorm. Iets dat ik van mezelf niet gewent ben.

Dag 2.

Zonder echte honger opgestaan. Mijn humeur lijdt er gelukkig ook niet onder.
Eerst een goed glas water naar binnengewerkt om de verdamping van vocht van vannacht op te vangen. Niet dat ik lag te baden in het zweet of zo, maar je huid ademt nu eenmaal.
Net de kat eten gegeven. Wat mij opvalt is dat ik het voer ineens veel beter ruik? En gruwelijk vind stinken… gaat mijn neus nu ineens beter werken? Afwachten maar.
11.55 uur. Om mijn 'koude gevoel' wat op te vangen besluit ik mezelf een kopje thee te gunnen. Van pure kruiden, en uiteraard zonder suiker of honing.
Op zich is thee heel gezond. Veel gezonder dan koffie. Maar zowel thee als koffie onttrekken vocht uit je lichaam. Voor elke kop dien je dan ook minimaal een half glas water erbij te drinken.
Het werkt, ik voel me al wat warmer. Nooit geweten dat thee zo lekker kon zijn. Nu waardeer je het ineens veel meer dan anders.
15.50 uur. Steen, maar dan ook steenkoude voeten gekregen. Hoop dat het niet van al te lange duur zal zijn. Extra sokken aan gedaan. Het hongergevoel is er eigenlijk niet. Verbaas me daar echt over.
Merk wel dat mijn dagelijkse blikje 'cafeïne booster' nu zeer gemist wordt.
Begin even zwaar in te kakken. Wil zelfs even een kort middagdutje gaan doen?
Wellicht dadelijk maar onder de zonnebank, al is het maar een kwartiertje. Word je ook warm van en je kom er altijd weer 'opgeladen' onder uit.
21.55 uur. Voeten worden weer koud. Tijd om onder de wol te kruipen. Dekbed dubbelvouwen en ze zijn zo weer warm. Heb ineens gruwelijk veel zin in Japans eten. Van die heerlijk gebakken rijst en allerlei kleine hapjes. Het eerste wat ik straks ga eten is dat!

Dag 3.

Zaterdag. 09.18 uur. Lig nog in bed en heb het koud. Dat is vreemd, want normaal ben ik warm bij het ontwaken. De elektrische deken even aangezet. Heerlijk. Daarna een warme douche.
12.20 uur. Nu begin ik ineens honger te krijgen. Het staat al in veel artikelen vermeld; de derde of vierde dag is de moeilijkste. Als je die kan voltooien gaan de dagen erop makkelijker.
Qua energie mis ik ook een flink percentage. Voel me een beetje suf. Geestelijk ben ik ok. Dat is wel prettig.
De verwarming staat wel 2 graden hoger dan normaal. Straks als ik weer ga eten zal die vanzelf wel weer naar beneden gaan. Tenminste, daar ga ik vanuit.
20.00 uur. Vroeg naar bed. Ben moe. Erg moe. Mijn gedachten naar terug naar de tijd van de werkkampen uit de tweede wereldoorlog. Waar de gevangenen nauwelijks voeding binnen kregen, in koude barakken lagen en in de stromende regen rond 06.00 uur appel hielden om daarna zwaar lichamelijke arbeid moesten verrichten. Dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit.
Ik stel mijzelf de vraag; wat bezielde die mensen om dit allemaal te doorstaan? Waarom klampten zij zich zo aan het leven vast? Een leven dat niet levenswaardig was?

Dag 4. Vannacht rond 04.00 uur wakker geworden. Moest ineens naar de wc en produceerde zowaar een keutel. Dat moet echt het laatste restant van wat er ooit aan voedsel in mijn lichaam zat zijn geweest.
10 minuten later krijg ik braakneigingen. Er komt niets uit. Het braakgevoel verdwijnt net zo snel als dat het opkwam. Jaren geleden toen ik ook een keer vastte had ik dit allemaal niet.
Een paar minuten later beging ik ineens gruwelijk te zweten over mijn hele lichaam. Terwijl ik in de spiegel kijk zie ik overal zweetdruppels vormen. Zelfs onder mijn ogen. Mijn t-shirt is binnen een minuut zeiknat. Alsof ik met een plantensproeier bewerkt ben.
Het zweten is maar van korte duur. Ik heb het gevoel alsof mijn lichaam al het gif dat er nog in zat met deze korte zweet periode zichzelf opgeschoond heeft.
Het voelt op zich goed aan. Snel neem ik water in. Dat helpt met het afkoelen van de temperatuur.
Daarna val ik rustig in slaap.
Rond 10.30 uur word ik weer wakker. Mijn shirt ruikt naar zweet. Logisch. Voel me goed. Gezuiverd, maar wel verzwakt. Gevoelsmatig denk ik dat ik mijn doel bereikt hebt.
Geen honger.
13.36 uur. Ik heb het besluit genomen om weer te gaan eten. Mijn innerlijke raadgever zegt dat het zo goed is.
Ook al was de vorige vast periode 10 dagen, deze van 4 ½ (eigenlijk 5) voelt net zo goed aan.
Ik besef nu dat er eigenlijk geen vaste regel is voor een 'ontgiftingsperiode'. Deze zal voor iedereen verschillend van duur zijn. Waar ik een eerste keer 10 dagen voor nodig had, bleek nu met bijna 5 dagen ook goed te zijn.
15.23 uur. Mijn eerste zelfgemaakte broodje gezond; sla, komkommer, paprika, tomaatjes, uien en verse knoflook. Ik proef alle groenten apart! Dat is toch wel heel lang geleden. Mijn smaak is verbeterd.

Overigens moet ik nog even iets anders vertellen. Maandenlang heb ik met een vervelende oorontsteking rondgelopen. Tijdens het vasten 'hoorde' ik in mijn ontstoken oor een soort 'waaien'.
Na de vreselijke zweetpartij is dat geluid verdwenen alsmede mijn ontsteking!
Toeval? Geen idee. Ik noteer alleen de feiten.
19.23 uur. Vanavond alleen wat rijst. Ik wil mijn maag en darmen niet meteen overuren laten maken.

Dag 5.

Veel water gedronken en broodjes gezond gegeten, met een extra banaantje. Maag en darmen zijn niet opstandig geworden.
Lichamelijk voel ik me weer sterker worden. Het koude gevoel is ook verdwenen. Geen extra warme sokken of trui meer.
En ach ja….de weegschaal...ruim 4 kilo eraf, het vetpercentage met ruim 3% gedaald.

Conclusie;

Het was een geheel andere ervaring dan de eerste keer. Goed naar je lichaam blijven luisteren is dan meteen mijn beste advies. Je innerlijke 'ikkie' geeft wel aan wanneer je doel bereikt is.

Over innerlijk gesproken; ik had wat onrust van binnen. Ook dat is verdwenen. Alles is nu helderder en overzichtelijker geworden.
Als je besluit om een aantal dagen te vasten….doe het alleen als je er geestelijk ook echt achterstaat! Bij twijfel niet doen.

Tip; zoek wat afleiding tijdens het vasten. Ga schilderen of zo. Lees een goed boek, kijk wat goede films, maak mooie wandelingen. Want een maag is heel eigenwijs….die blijft net als een klein verwent kind doorzeuren.

Succes gewenst voor degenen die besluiten om het eens te gaan doen, en als je het doet...leuk als je die ervaring wilt delen.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.