Marco Pothuizen blog

Marco Pothuizen blog

Over het blog.

Stukjes vanuit het hart, uit liefde voor de dieren, tegen onrecht of onfatsoen. Soms diepzinnig, een andere keer weer mag het kant noch wal raken. Niets is bedoeld om te kwetsen, maar puur om te vermaken of om over na te denken.

Neem ook eens een kijkje op mijn site.

http://www.marco-pothuizen.nl


Met vriendelijke groet,

Marco

Klimaat spijbelende jeugd is niet goed wijs.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Fri, February 08, 2019 17:53:08

Goh wat is de jeugd nu ineens politiek en milieu bewust vandaag de dag.
Dat wil zeggen, als er een dag heerlijk gespijbeld kan worden.
Willen jullie werkelijk het milieu helpen kinderen? Dat heb ik alvast een paar prima tips.

1. Lever na jullie demonstraties jullie ipad en mobieltjes massaal in, want deze zijn niet alleen slecht voor jullie gezondheid, maar de productie ervan is tevens enorm schadelijk voor milieu.

2. Ga voortaan alles op de fiets doen. Dus geen gezeur meer naar jullie ouders toe om met de auto naar de sportvereniging te willen worden gebracht. Auto's zijn schadelijk voor het milieu.

3. Lever jullie scooters in. Dit zijn enorm schadelijke voertuigen voor het milieu.

4. Geen McDonalds, Kentucky fried chicken meer. Deze instanties zijn zeer schadelijk voor het milieu en jullie gezondheid.

5. Voortaan zelf jullie groenten en fruit kweken en telen om vervolgens zelf te oogsten, te wassen en te bereiden. Immers de massale productie ervan gebeurd nu met behulp van chemicaliën en jullie willen toch milieubewust leven?

6. Discotheken, concerten, en festivals niet meer bezoeken. Immers dit zijn grote stroomverbruikers en slecht voor het milieu.

7. Leren schoenen, kleding, tassen en hoeden voortaan niet meer kopen. Hiervoor worden bewust dieren voor vermoord wat het milieu schaadt.

8. Geen vliegvakanties meer, maar ouderwets met een caravan op weg.

Overigens hebben kinderen geen recht om te spijbelen. Dus ik vraag mij af waar jullie dit zotte idee vandaan hebben. Jullie hadden die spijbelende uren beter kunnen besteden aan het bedenken van mogelijkheden hoe je WEL milieubewust kan leven.

Daarnaast vraag ik mij af of de directeuren van de scholen net zo makkelijk vrij zouden geven indien het om een protestactie zou gaan tegen de aankomende immigratiestroom die alles verwoestend is.

Want als die allemaal binnen zijn...dan is jullie milieuprobleem straks wel het minste. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post163

Vasten is gezond.

Gezondheid/ Dier/ Natuur.Posted by Marco Pothuizen Thu, January 10, 2019 12:37:28

3 januari 2019. 'Een stevig begin is beter dan een slap einde.'

Vandaag is het mijn eerste dag van een periode van een aantal dagen vasten. Nu ja, het is een streven. Jaren geleden heb ik dat al een keer eerder gedaan. Toen stopte ik na 10 dagen.
Vasten is een prima manier om giftige opgeslagen stoffen in het lichaam te verwijderen. Ons lichaam krijgt nooit een gelegenheid om eens een keer schoon schip te maken.
Door te vasten biedt je dit jezelf als een geschenk aan!

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat als je griep hebt , geen honger hebt? Waarom niet? Nou heel simpel; het lichaam is dan eigenlijk ook met een 'vast periode' begonnen om de giftige stoffen of een ongewenst virus te verwijderen. Kortom het is zelfs een heel natuurlijk ingebouwd proces.

In deze blog zal ik proberen om iedere dag gevoelsmatig een beetje te beschrijven. Wellicht zal het je helpen indien je eens besluit om dit te gaan doen.

Wij zijn zo enorm geprogrammeerd om drie keer per dag te eten, dat we gewoon niet beter weten.
“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en drie maaltijden per dag heeft iedereen nodig. ” Een zin die ons al jong met de paplepel wordt ingegoten.
Vele studies en onderzoeken tonen aan dat dit een broodje aap verhaal is. Er zijn zelfs bevolkingsgroepen (in zuid Amerika) die maar een keer per dag eten, of soms zelfs maar een keer in de drie dagen. Dat doen zij al generaties lang. Zij eten de pure producten uit de natuur; noten, bessen, fruit, vissen enz. Hun gezondheid is beter dan die van menig Europeaan.

Een heel andere mooie fabel die de overheid ons heeft weten in te prenten is dat we minimaal 2 glazen melk per dag moeten drinken. “Melk is goed, melk doet je goed.” Wat een leugen. In het hele dierenrijk worden alleen de zuigelingen gevoed met melk. Daarna houdt het gewoon op.
Nee, de ware reden van al die campagnes was, dat Nederland met een gigantisch melkoverschot te kampen had. De burgers trapten er massaal in...en nog steeds. Melk is overigens niets meer dan een verkapte manier van dierenmishandeling. Immers alleen koeien die zojuist een kalfje ter wereld hebben gebracht geven melk. De kalfjes worden vaak meteen na de geboorte weggehaald om de vleesmolen in te gaan. Daar worden ze verwerkt tot (dieren)voer en snacks. Voor mij een reden om nooit meer melk te drinken.

Dag 1.

Vreemd genoeg gaat het mij redelijk goed af na het gemiste ontbijt en middageten.

Ik ben wel meteen begonnen met het drinken van 2 glazen water. Veel water drinken is een must bij deze ontgifting. Zo geef je het lichaam wat hulp om de afvalstoffen makkelijker te lozen.
Eigenlijk ben ik niet vandaag maar gisteren in de middag al begonnen met vasten door mijn avondeten over te slaan en alleen maar water te drinken.
12.28 uur. Kreeg wat lichte hoofdpijn. Snel water gedronken. Na vijftien minuten was de hoofdpijn verdwenen.
Om geen roofbouw te plegen slik ik wel vitamine tabletten. Dat werd ook door diverse wetenschappers aangeraden. Omdat ik vreesde dat een pil te zwaar op de nuchtere maag zou gaan liggen, heb ik `m verpulverd, en daarna met water weggedronken. Gaat prima.
15.27 uur. Volautomatisch loopt ik naar het keukenkastje en kijk er in. Een plek waar normaal altijd wat lekkers ligt in de vorm van chocolade of chips. M&M's staren mij aan en roepen; “Onzin dat vasten joh, eet ons maar gerust”.
Ik gooi het deurtje voor hun neus dicht. Ze wachten maar 10 dagen. De eerste slag is gewonnen.
Een glas water is hun vervanging.
19.37 uur. Ik heb wat trek gekregen in iets lekkers. Maar trek is geen echte honger.
Ik krijg het wel wat kouder. Extra trui aangetrokken. Je wat koud voelen hoort bij deze schoonmaak ;-)
22.00 uur. Voor het slapen nog even 2 glazen water drinken.
's Nachts werd ik wakker. Verbaasde me erover dat ik geen knorrende maag had. Snurk wel enorm. Iets dat ik van mezelf niet gewent ben.

Dag 2.

Zonder echte honger opgestaan. Mijn humeur lijdt er gelukkig ook niet onder.
Eerst een goed glas water naar binnengewerkt om de verdamping van vocht van vannacht op te vangen. Niet dat ik lag te baden in het zweet of zo, maar je huid ademt nu eenmaal.
Net de kat eten gegeven. Wat mij opvalt is dat ik het voer ineens veel beter ruik? En gruwelijk vind stinken… gaat mijn neus nu ineens beter werken? Afwachten maar.
11.55 uur. Om mijn 'koude gevoel' wat op te vangen besluit ik mezelf een kopje thee te gunnen. Van pure kruiden, en uiteraard zonder suiker of honing.
Op zich is thee heel gezond. Veel gezonder dan koffie. Maar zowel thee als koffie onttrekken vocht uit je lichaam. Voor elke kop dien je dan ook minimaal een half glas water erbij te drinken.
Het werkt, ik voel me al wat warmer. Nooit geweten dat thee zo lekker kon zijn. Nu waardeer je het ineens veel meer dan anders.
15.50 uur. Steen, maar dan ook steenkoude voeten gekregen. Hoop dat het niet van al te lange duur zal zijn. Extra sokken aan gedaan. Het hongergevoel is er eigenlijk niet. Verbaas me daar echt over.
Merk wel dat mijn dagelijkse blikje 'cafeïne booster' nu zeer gemist wordt.
Begin even zwaar in te kakken. Wil zelfs even een kort middagdutje gaan doen?
Wellicht dadelijk maar onder de zonnebank, al is het maar een kwartiertje. Word je ook warm van en je kom er altijd weer 'opgeladen' onder uit.
21.55 uur. Voeten worden weer koud. Tijd om onder de wol te kruipen. Dekbed dubbelvouwen en ze zijn zo weer warm. Heb ineens gruwelijk veel zin in Japans eten. Van die heerlijk gebakken rijst en allerlei kleine hapjes. Het eerste wat ik straks ga eten is dat!

Dag 3.

Zaterdag. 09.18 uur. Lig nog in bed en heb het koud. Dat is vreemd, want normaal ben ik warm bij het ontwaken. De elektrische deken even aangezet. Heerlijk. Daarna een warme douche.
12.20 uur. Nu begin ik ineens honger te krijgen. Het staat al in veel artikelen vermeld; de derde of vierde dag is de moeilijkste. Als je die kan voltooien gaan de dagen erop makkelijker.
Qua energie mis ik ook een flink percentage. Voel me een beetje suf. Geestelijk ben ik ok. Dat is wel prettig.
De verwarming staat wel 2 graden hoger dan normaal. Straks als ik weer ga eten zal die vanzelf wel weer naar beneden gaan. Tenminste, daar ga ik vanuit.
20.00 uur. Vroeg naar bed. Ben moe. Erg moe. Mijn gedachten naar terug naar de tijd van de werkkampen uit de tweede wereldoorlog. Waar de gevangenen nauwelijks voeding binnen kregen, in koude barakken lagen en in de stromende regen rond 06.00 uur appel hielden om daarna zwaar lichamelijke arbeid moesten verrichten. Dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit.
Ik stel mijzelf de vraag; wat bezielde die mensen om dit allemaal te doorstaan? Waarom klampten zij zich zo aan het leven vast? Een leven dat niet levenswaardig was?

Dag 4. Vannacht rond 04.00 uur wakker geworden. Moest ineens naar de wc en produceerde zowaar een keutel. Dat moet echt het laatste restant van wat er ooit aan voedsel in mijn lichaam zat zijn geweest.
10 minuten later krijg ik braakneigingen. Er komt niets uit. Het braakgevoel verdwijnt net zo snel als dat het opkwam. Jaren geleden toen ik ook een keer vastte had ik dit allemaal niet.
Een paar minuten later beging ik ineens gruwelijk te zweten over mijn hele lichaam. Terwijl ik in de spiegel kijk zie ik overal zweetdruppels vormen. Zelfs onder mijn ogen. Mijn t-shirt is binnen een minuut zeiknat. Alsof ik met een plantensproeier bewerkt ben.
Het zweten is maar van korte duur. Ik heb het gevoel alsof mijn lichaam al het gif dat er nog in zat met deze korte zweet periode zichzelf opgeschoond heeft.
Het voelt op zich goed aan. Snel neem ik water in. Dat helpt met het afkoelen van de temperatuur.
Daarna val ik rustig in slaap.
Rond 10.30 uur word ik weer wakker. Mijn shirt ruikt naar zweet. Logisch. Voel me goed. Gezuiverd, maar wel verzwakt. Gevoelsmatig denk ik dat ik mijn doel bereikt hebt.
Geen honger.
13.36 uur. Ik heb het besluit genomen om weer te gaan eten. Mijn innerlijke raadgever zegt dat het zo goed is.
Ook al was de vorige vast periode 10 dagen, deze van 4 ½ (eigenlijk 5) voelt net zo goed aan.
Ik besef nu dat er eigenlijk geen vaste regel is voor een 'ontgiftingsperiode'. Deze zal voor iedereen verschillend van duur zijn. Waar ik een eerste keer 10 dagen voor nodig had, bleek nu met bijna 5 dagen ook goed te zijn.
15.23 uur. Mijn eerste zelfgemaakte broodje gezond; sla, komkommer, paprika, tomaatjes, uien en verse knoflook. Ik proef alle groenten apart! Dat is toch wel heel lang geleden. Mijn smaak is verbeterd.

Overigens moet ik nog even iets anders vertellen. Maandenlang heb ik met een vervelende oorontsteking rondgelopen. Tijdens het vasten 'hoorde' ik in mijn ontstoken oor een soort 'waaien'.
Na de vreselijke zweetpartij is dat geluid verdwenen alsmede mijn ontsteking!
Toeval? Geen idee. Ik noteer alleen de feiten.
19.23 uur. Vanavond alleen wat rijst. Ik wil mijn maag en darmen niet meteen overuren laten maken.

Dag 5.

Veel water gedronken en broodjes gezond gegeten, met een extra banaantje. Maag en darmen zijn niet opstandig geworden.
Lichamelijk voel ik me weer sterker worden. Het koude gevoel is ook verdwenen. Geen extra warme sokken of trui meer.
En ach ja….de weegschaal...ruim 4 kilo eraf, het vetpercentage met ruim 3% gedaald.

Conclusie;

Het was een geheel andere ervaring dan de eerste keer. Goed naar je lichaam blijven luisteren is dan meteen mijn beste advies. Je innerlijke 'ikkie' geeft wel aan wanneer je doel bereikt is.

Over innerlijk gesproken; ik had wat onrust van binnen. Ook dat is verdwenen. Alles is nu helderder en overzichtelijker geworden.
Als je besluit om een aantal dagen te vasten….doe het alleen als je er geestelijk ook echt achterstaat! Bij twijfel niet doen.

Tip; zoek wat afleiding tijdens het vasten. Ga schilderen of zo. Lees een goed boek, kijk wat goede films, maak mooie wandelingen. Want een maag is heel eigenwijs….die blijft net als een klein verwent kind doorzeuren.

Succes gewenst voor degenen die besluiten om het eens te gaan doen, en als je het doet...leuk als je die ervaring wilt delen. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post162

Het originele medicijnwiel van de Lakota Sioux.

(Valse) Geschiedenis.Posted by Marco Pothuizen Mon, December 10, 2018 12:39:58

Het originele medicijnwiel van de Lakota.

Rond 1830 was ik onder andere sjamaan bij de Lakota. Een tijd waar ik met veel plezier en heimwee aan terug denk.

Op het internet circuleren enorm veel variaties van medicijnwielen. Gekleurde medicijnwielen, wielen met vier assen erdoorheen, wielen met veertjes eraan, wielen met diverse jaargetijden en of afbeeldingen van dieren erin.
Het zal allemaal best goed verkopen, maar het heeft niets met het originele medicijnwiel te maken.

Het medicijnwiel had meerdere functies;

– Het bundelen van de krachten die de Aarde heeft.

– Verbondenheid met de planeet ervaren.

– In het centrum jezelf kunnen opladen van positieve energie en ontdoen van negatieve energie, of wanneer je met een vraag of probleem zat daar je antwoord krijgen.

De cirkel was minimaal 10 meter van omtrek.
In het centrum lag een heel grote steen waarop je kon zitten. Daarop lag een grote blauw-groene steen die door een sjamaan werd geplaatst. De groene kleur stond voor de aarde en de blauwe kleur voor de lucht. De steen van de Sjamaan was de enige steen die nadat we vertrokken werd meegenomen.

Het noorden stond voor de verbinding en kracht met het koude weer vanuit het noorden.
Het zuiden stond voor de verbinding en kracht met het warme weer vanuit het zuiden.
Oost en west vormden de verbindingen voor het gehele wiel. (Wind kan draaien en daarom hoef je het ook niet als een uurwerk te zien dat met de klok meedraait). De energie kon alle kanten op gaan.
Het centrum was zoals eerder gezegd de plek waar je kracht kon halen of antwoorden verkrijgen.

Op veel internet afbeeldingen zie je de grootste stenen op de assen liggen of aan de buitenkant verdeeld. Dat is niet correct.
Het formaat van de steen was niet van belang. Het hoefde zelfs niet eens een steen te zijn. Het moest een voorwerp zijn dat niet zou wegwaaien of snel zou vergaan. Dus in plaats van een steen konden ook botjes, een deel van een gewei, stukjes hout enzovoort neergelegd worden. Zolang het maar van de natuur afkomstig was, was het goed.
Alles had dezelfde waarde.

Het leggen van het medicijnwiel gebeurde niet in een dag.
De vier assen (noord, oost, zuid, west) werden door de sjamaan of een oude wijze uit de raad gelegd. Alleen zij mochten dat. Dat gebeurde in fasen. Iedere fase werd op ceremoniële wijze ingewijd.
De rest van het wiel werd door de andere stamleden gelegd. Iedereen werkte er aan mee. Vaak zocht men dagenlang (vooral de kinderen) naar een mooie steen of voorwerp.
Doordat iedereen er aan meewerkte met een positieve energie kreeg het wiel een nog mooiere positieve lading, en verkreeg men onderling meer eenheid.

Op de noord-as heb ik kruislingse verbindingen getekend om u te laten zien dat de energie daar kruislings met elkaar was verbonden door de sjamaan of wijze.Op de zuid-as heb ik lijntjes getrokken om zo te laten zien dat de energie met de steen ernaast verbonden was.
Uiteraard stonden alles met elkaar in verbinding verder, maar deze twee assen waren het belangrijkste.

Als iemand gebruik had gemaakt van de cirkel legde deze als dank ergens in de cirkel een steen waarvan hij of zij vond dat dat goed aanvoelde.
Nadat we als stam verder trokken lieten we de cirkel liggen, met uitzondering van de grote blauw-groene steen.

Leuke details;
Een van onze stamleden wilde indruk maken met een heel grote steen. Dat lukte. De steen viel boven op zijn teen.

Een meisje legde een stukje goud dat ze in een beekje had gevonden neer in de cirkel. Ze vond het mooi, het kon niet wegwaaien en dus was het oke. Het moge duidelijk zijn dat wij niet wisten dat blanken die 'steen' van onschatbare waarde vonden. Na ons vertrek lieten we ook dat klompje goud achter...

Hieronder heb ik voor de liefhebber het originele medicijnwiel en haar betekenis van onze stam geplaatst. Medicijnwielen bij andere stammen konden er dus iets anders uitzien, aangezien de grote van de stam bepalend was voor het aantal stenen dat werd neergelegd.

Heda, bedankt voor je medewerking. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post161

Vismarkt in Mook midden in de wijk.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Tue, September 04, 2018 21:37:39

Laatst vertelde iemand tegen een bekende van mij dat ik totaal geen gevoel voor humor zou hebben. Wat vreselijk jammer om dat te horen. Niet dat ik geen gevoel voor humor zou hebben, maar dat zoiets simpels niet rechtstreeks aan mij gericht kan worden.

Iedereen heeft gevoel voor humor. Alleen is de variatie helaas oneindig groot te noemen. Zelfs dieren bezitten een gevoel van humor. Bij bomen heb ik het nog niet weten te ontdekken maar het zo mij niet verbazen als ze ons stilletjes uitlachen wanneer wij in hun rustgevende rijk wandelen.

Met humor worden zelfs oorlogen uitgevochten en gewonnen. Denk maar eens aan de vele cartoons die door alle partijen wereldwijd ingezet werden als wapen, om maar niet te zwijgen van de speeches die werden gehouden om het moraal hoog te houden.

Ik heb geen idee welk soort humor aan mijzelf zou moeten worden toegeschreven. Het ligt ook aan de situatie, de lading van het moment.Zo heb ik achter mij een paar buren wonen waarvan het heel makkelijk te raden is of de buurvrouw buiten is of niet. Als zij buiten is zwijgen de vogeltjes abrupt, houden blaffende honden stil, en hoor je de bomen diep zuchten. Begrijp me goed, het is niet zo dat ze schreeuwt of zo, maar haar stemvolume en gelach is hoog genoeg om twijfel te zaaien of je niet uit zelfbescherming tegen gehoorverlies oordopjes moet gaan indoen. Als zij praat mag je werkelijk het hele verhaal meekrijgen, al dan wel of niet gewenst.
Zelfs haar eigen kind zei eens: ”Mam , je schreeuwt.”
Ook ik heb haar eens verteld dat ik op ruim 40 meter afstand eigenlijk geen interesse heb al die informatie. Hoe duur de kapper was, waar ze met vakantie naartoe wil, welke roddel haar kennis had etc, etc.

Toch schijnt het niet door te dringen.
Daarom heb ik speciaal voor haar en haar blèrende gasten een 'uithangbordje' met afbeelding gemaakt wat ik achter mijn schuurtje heb bevestigt.

Wellicht gaat er een lampje branden…wellicht ook niet.
Maar ach, dat is dan ook humor denk ik. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post160

Mook en haar geschiedenis

(Valse) Geschiedenis.Posted by Marco Pothuizen Mon, August 20, 2018 14:01:55

Mook is voornamelijk bekend van ‘de slag op de Mookerheide ‘ die in het jaar 1574 plaatsvond. Nederlandse staatstroepen onder leiding van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau (de jongere broers (van Willem van Oranje) vochten in de 80-jarige oorlog daar tegen de Spanjaarden en werden gruwelijk in de pan gehakt.

Volgens een oude legende waren sinds de slag op donkere avonden boven moerassen aan de voet van de heuvel vaak blauwe vlammetjes te zien. De toenmalige bevolking meende dat dit de zielen van de overledenen waren die geen rust konden vinden. Na de bouw van een heel klein kapelletje voor hen zijn de vlammetjes verdwenen.

Wie kent de uitdrukking ‘hutje op de hei ‘ niet? Inderdaad, van Mook. Vanwege de ligging zo ver van de bewoonde wereld.

De Mookerheide is nu onder beheer van natuurmonumenten. Zij hebben er prachtige wandelroutes laten aanleggen, waar je onder andere Schotse Hooglanders kunt bewonderen.

Uitzicht van boven...

Maar hoe is de Mookerheideheuvel van ongeveer 80 meter hoog eigenlijk ontstaan? Die is gevormd door de ijstijd een kleine 300.000 tot 130.000 jaar geleden. Ook in de Plasmolen een dorpje verderop is dat nog terug te vinden. Zeer de moeite waard die route eens lopen.

Niet alleen tijdens de 80-jarige oorlog is er fel gestreden op deze heuvel. Tijdens operatie ‘Market Garden’ hebben talloze heldhaftige strijders hier, en in de regio hun leven gegeven in de strijd tegen het fascisme.

Mook heeft daarom ook een klein geallieerd kerkhof tegenover het burgerkerkhof liggen. In Groesbeek is een klein museum te vinden dat voornamelijk over de strijd in deze regio gaat

Op de stenen zonder naam, horen de namen van John Harrison (1) en Adam Patwick (2) te staan.

Mook is door de eeuwen heen een belangrijke ‘overlaad plaats’ geweest, waar veel goederen hun vervoer over water vonden. Vlak bij de kerk was een kade waar zelfs een heus ‘waaggebouw’ te vinden was. De kerk staat er nog.
....en het haventje van vergane glorie....

Onder andere zand, zout, kalk, grind, hout, wijn, bier, vis, groenten, fruit werden in Mook gelost en middels karren naar Nijmegen verder vervoerd. Mook was in die tijd de dichtsbijzijnde aanlegplaats van de Maas voor Nijmegen en daardoor een belangrijk dorp. Passagiers die naar het zuiden moesten van kwamen vaak per koets vanuit Nijmegen.


De opening van van de spoorlijn Nijmegen-Venlo in 1883 en het Maas-Waalkanaal in 1927 zorgden ervoor dat Mook als ‘overslagplaats’ niet meer interessant was.

In de jaren 80-90 werd de kleine haven voor recreanten toegankelijk gemaakt. Industrie, winkels en andere bedrijven zijn nauwelijks aanwezig, wat het toerisme een belangrijke bron van inkomsten heeft gemaakt.

Wellicht is het ook wel even leuk om te vermelden dat de vierdaagselopers tweemaal (op donderdag en vrijdag) door het dorpje trekken. Vrijdag is dan een heerlijk dag om urenlang wandelaars aan te moedigen en lollies uit te delen.

En och ja...mocht u eens een ufo willen zien. Op de Mookerheide en omgeving zijn er diverse gesignaleerd. Nee, heus waar. Ook ik heb getuige mogen zijn.

Dank voor het lezen, en wellicht de volgende keer meer over deze regio.

Met vriendelijke groet,

Marco. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post159

Waterschaarste door vee-industrie.

Gezondheid/ Dier/ Natuur.Posted by Marco Pothuizen Sun, August 19, 2018 19:52:49

Dat drinkwater op Aarde schaarser wordt weet iedereen nu onderhand wel. Echter met alleen korter douchen komen we er niet.

Vandaag de dag worden rivieren drooggelegd, niet alleen voor de dieren maar ook voor gewassen zoals alfalfa die verbouwd worden om de dieren in de vee-industrie te voeden. De consumptie van een halve kilo rundvlees verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid water als zes maanden aan douches.

Zelfs met de oudste, minst milieuvriendelijke douchekop verbruikt een douche van 7 minuten gemiddeld 53 liter water. Hoe kunnen we dit vergelijken met de productie van dierlijke producten? Een kilo rundvlees heeft ongeveer 15.500 liter water nodig. Dat betekent dat de productie van 1 kilo rundvlees 15.500 liter benodigd, anders gezegd; 200 douches van 7 minuten.

Andere grote water verspillers zijn;

Kip: 1 kilo = 3.900 liter water of 73 douches

Lam: 1 kilo = 10.400 liter water of 196 douches

Varken: 1 kilo = 6.000 liter water of 113 douches

Het maakt overigens geen verschil uit of u nu "weidemelk" of "biologische" melk koopt. De fundamentele productiehandelingen blijven hetzelfde; voor elk pak dat u koopt is ergens een baby koe weggegrist van een diepbedroefde moeder.

Oh wist u dat nog niet? Ja, alleen drachtige koeien produceren melk. En daarom worden kalfjes bij een moeder weggehaald. (de meesten gaan meteen onder de meest erbarmelijke omstandigheden de gehaktmolen in.) Hoe zou u het vinden als uw kind vlak na de geboorte zou worden weggehaald, en vermalen, omdat men uw moedermelk graag wil verkopen in supermarkten? Idioot he? Maar we doen het wel bij de dieren.

Overigens heeft een volwassen mens geen melk nodig. Kijk eens in het dierenrijk. Alleen zuigelingen krijgen melk. Daarna houdt het op. DE mens is het enigste diersoort dat je wil doen laten geloven dat melk nodig blijft. Helaas is 't een broodje aap verhaal afkomstig van de grote zuivel-industrieën.

Volgens de National Academy of Sciences in Amerika verbruikt de vee-industrie een derde (!) van al het drinkwater op aarde, en de Verenigde Naties heeft de veehouderij benoemd als "waarschijnlijk de grootste sectorale bron van watervervuiling".

Alleen al om deze reden worden veel mensen vegetariër of zijn zij drastisch minder vlees gaan eten.

Ik moet u bekennen, vroeger verslond ik 'hele kuddes' op een barbeque. Maar ik wist niet beter toen. Het is ook niet meer terug te draaien. Met de kennis die ik nu heb, ben ik mijn eetpatroon drastisch gaan veranderen. Doet u mee? Tenslotte hebben we maar èèn Aarde. Er is geen reserve planeet....

Kijk ook eens op mijn site bij dierenrechten. Daar kunt u meer informatie vinden over uw gezondheid, de dieren, en welke invloed het op elkaar heeft.

Met diervriendelijke groet, Marco Pothuizen • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post158

Kunnen overledenen je emotie of gedrag beïnvloedden?

Spiritualiteit.Posted by Marco Pothuizen Tue, August 07, 2018 14:06:44

We staan er bijna nooit bij stil omdat we ons er niet echt bewust van zijn, maar het antwoord luidt; “Ja.”

Alles is energie, en daarom is alles met elkaar verbonden. Tijd en afstand hebben door de mens een definitie gekregen die dan ook alleen hier op Aarde van toepassing is. Dat heden en verleden door elkaar heen lopen (energetisch gezien) vergeet iedereen maar even voor het gemak.
Toch is het een belangrijke factor die ons gedrag zo nu en dan beïnvloed.
Nu zal meteen de fantasie op hol slaan bij sommigen van het lezen van het bovenstaande en denkt meteen aan poltergeistachtige taferelen.
Neen, dan moet ik u teleurstellen. Duivelse exorcistische taferelen mag u meteen vergeten.

Toch worden we regelmatig middels het onderbewuste beïnvloed.
Laatst had ik een paar overleden Amerikaanse soldaten uit de tweede wereldoorlog op bezoek.
In mijn keukenkastje staat een pot pindakaas. Puur en alleen om soms wat satesaus van te maken. Zodra het deksel er vanaf gaat beginnen mijn neusharen uit weerstand van die lucht al te krullen. Het spul stinkt en daarom heb ik nog nooit in mijn hele leven zelfs maar de gedachte gehad om het op een boterham te smeren al zweren sommigen daar bij.
Maar toen de overleden heren bij mij in de keuken stonden nam ik als in een roes een pot uit de kast en vrat zonder al te veel te kauwen meteen drie hele boterhammen op!
Na de derde besefte ik ineens wat er gaande was. Een van de mannen had er enorme trek in...

Nu zult u zeggen dat het gewoon pure onzin is. Echter, hoeveel beslissingen neemt u zonder teveel na te denken en puur op gevoel?
Beslissingen vanuit het onderbewuste doorgegeven…
Ik kan u nog tientallen andere voorbeelden geven maar die bespaar ik u, want je snapt deze materie of je snapt het gewoon niet, wat ook mag.

Ik probeer dus uit te leggen dat we best eens wat meer bewust mogen kijken welke gevoelens we hebben of keuzes maken op een bepaald moment. Dat het niet altijd een, twee, drie te verklaren is, maar dat het antwoord kan liggen in het feit dat we door een overleden persoon worden beïnvloed.

Weet u waarom alcoholisten, drugsgebruikers en mensen die niet kunnen stoppen met teveel eten het zo enorm moeilijk hebben om van hun ongezonde leefpatroon af te komen? Door overledenen die met hen meedrinken, eten etc etc.
Want een overledene kan alleen maar iets daadwerkelijk beleven/ proeven/ ruiken, als zij dat via een andere (levende) doen.

Zo lopen er ook mensen rond met een fobie, voorkeur of afkeur die ze in een vorig leven hebben opgedaan of ervaren, en waar ze in hun huidige leven naar handelen.
Ook dat dragen ze mee in het onderbewuste. Soms neemt het onderbewuste even de regie over.
Ah...nu gaan er lampjes branden? Dat is mooi…daar is deze blog ook voor geschreven.

Have a nice day! Be nice to each other! En wees lief voor uw onderbewuste ;-) • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post157

We worden allemaal als atheïst geboren.

Goddelijke (on)zinnigheid.Posted by Marco Pothuizen Thu, August 02, 2018 13:04:23

Wat hebben alle pas geborenen ter wereld gemeen?

Antwoord; Ze worden als atheïst geboren.

Heeft een gelovige volwassene daar wel eens bij stil gestaan?

Vraagt een kind er om, om vroegtijdig middels een waterrijke zegening gedoopt te worden?

Vraagt een kind er om, om vroegtijdig met scherpe voorwerpen te worden gesneden en te worden besneden?

Toch gebeurd het. Uit naam van wie dan ook.

Wat heeft elk geloof voor overeenkomst?

Men heeft iets of iemand te aanbidden of te volgen. Dat is heerlijk, aangezien alles wat uit naam van een ander gedaan wordt, dan niet anders als 'goed gesproken' kan worden.

Als atheïst heb ik wetenschappelijk bewijs gevraagd wat het bestaan van een god (zoals in diverse boeken beschreven) kan rechtvaardigen. Tot op heden is het antwoord uiteraard achterwege gebleven, want een kerk, moskee, bijbel, koran of welk ander geschrift dan ook is geen tastbaar bewijs. Het zijn slechts voorwerpen die dienen om een boodschap te rechtvaardigen. Beetje vreemd op zich met miljarden gelovigen zo wereldwijd die in gebreke blijven om dat ene bewijs te leveren, vindt u ook niet?

En natuurlijk 'moeten' gelovigen hun woord verspreidden. Immers het schapengedrag is de mens niet vreemd. Maar mag ik het dan ook? Uit naam van alle verstandige atheïsten?

Religie is 'doodsoorzaak' nummer 1 in de wereld. Niet aids, oorlogen, de pest, kanker, hartkwalen, of wat dan ook. Overigens ben ik blij dat de natuur en de dieren geen enkele vorm van religie hebben. Het zou wat zijn, als konijnen kruistochten gingen houden tegen hun soortgenoten verderop in het bos...
Of dat paarden in de wei de koeien in het naastgelegen perceel proberen te bekeren om niet meer te loeien maar voortaan te hinneken.
Ik trek hieruit dan maar de conclusie dat de dieren gewoon een stuk intelligenter dan de mens zijn...

Amen. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post156

Nederlanders...klaagvolk.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Thu, April 12, 2018 21:00:56

Waar staan Nederlanders nu bekend om?
Om hun dijken en het jongetje met zijn vingertje erin?
Hun vermaarde drop waar menig buitenlander vermoed dat het om een opname van candid camera gaat als hij er eentje aangeboden krijgt?
Om hun tulpen die overal op elk promofilmpje te zien zijn, maar verder nergens te bespeuren vallen vanwege de toenemende grindtuintjes?
Of de molens waar zowat ieder Nederlander in woont, en op klompen kaas maakt?
Welnu deze top heeft een nieuwe winnaar gekregen. Met vlag en wimpel staat hij bovenaan; Het genuil en oeverloze domme geklaag van de Nederlanders!

De media kan er niet meer omheen. Tijdschriften, tv shows, en zelfs het laagdrempelige facebook, doet er stevig aan mee. Geheel onduidelijk is wie er mee is begonnen. Het volk, of de media? De kip of het ei?
Toch lijkt deze hype een hoogtepunt te gaan bereiken in de Nederlandse geschiedenis.
Met name de politiek en de volslagen wereldvreemde enge minister president Mark Rutte scoren hoog. Eigenlijk kan dat ook niet anders met zo'n misdadig alles verwoestend beleid.
Wat Hitler niet voor elkaar kreeg gaat Malle Mark wel lukken.
Wat zegt u? Mag ik die twee niet als broers met elkaar vergelijken? Maar dan bent u toch abuis hoor.
Hitler voerde een dictatoriaal beleid door, en Mark Rutte doet hetzelfde.
Mark Rutte is strafbaar. Iedere Nederlander weet dat, iedere rechter zal dat beamen mocht het tot een proces komen wegens het niet naleven van bijvoorbeeld de uitslag m.b.t. de Oekraïne.

Joseph Goebbels zei het al eens eerder; “Hoe groter de leugen en hoe vaker je hem herhaalt, des te geloofwaardiger wordt het.”
Rutte heeft goed opgelet wat dat betreft. Hij beloofd van alles, komt niets na, en gaat als een lachende cliniclown vrolijk verder met het sluiten destructieve afspraken met buitenlandse regeringen achter de rug van het volk om, zonder dat er ook maar één echte leider opstaat om daadkrachtig tegen dit schertsfiguur op te treden.

Maar ach, Nederlanders laten zich graag verneuken door politieke criminelen. Ze zijn er onderhand aan gewent.
Laten we het beroemde 'kwartje van Kok' eens nemen. Een kwartje dat 'tijdelijk boven op de benzineprijzen' zou komen zodat Nederland weer snel financieel uit de zorgen zou komen.
Natuurlijk wist die Cockmans dat dat nooit zou gaan gebeuren waardoor Nederlanders zich nu blauw mogen betalen aan benzine als je het met de rest van Europa vergelijkt.

Soms schaam ik me gewoon voor dit paspoort, en denk ik; “In Italië zou men massaal de straten op gaan. Gewapend met tomaten, rookbommetjes en wellicht een kleine molotov cocktail zou 'het Italiaanse torentje' onder vuur genomen worden, om duidelijk te maken dat een volksvertegenwoordiger uitslagen behoort te respecteren, en in dienst van het volk is. Niet andersom...”

Ojee, dit was ook geklaag? Uhm….zou het meer een nuchtere vaststelling willen noemen. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post155

Wanneer ben je een goed mens?

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Tue, August 22, 2017 14:15:29

Een heel eenvoudige vraag. Toch bleek ik geheel uiteenlopende antwoorden te krijgen. Veel daarvan leken op het onderstaande.
“Wanneer je je vijanden overwint!”
“Als je altijd de waarheid spreekt.”
“Als je god volgt.”...”Als je anderen kunt overtuigen dat je de Islam/ Christelijke / Katholieke geloof moet volgen.”
“Als je ervoor zorgt dat je kinderen succesvol worden.”
“Wanneer je een ander iets geeft.”
“Als je geen kwaad spreekt over anderen.”

Eigenlijk is het veel eenvoudiger.

Je bent een goed mens als je onbaatzuchtig kunt leven. Iets doen voor een ander levend wezen (en daarmee bedoel ik ook de dieren en de natuur) zonder daar iets van terug te verwachten.
Met deze eenvoudige leefregel zou de Aarde een waar paradijs kunnen worden.
Natuurlijk zijn we al redelijk op weg daarnaartoe, al wil de media je anders doen geloven.
Alle overheden wereldwijd bombarderen jullie geest voortdurend met berichten dat het zo slecht gaat; Oorlogen, ellende, roof moord, de zoveelste mislukte oogst, vluchtelingen, crisis, depressies, overstromingen, bosbranden enz.
Waarom doen die overheden dat? Nou heel simpel… zij weten dat het menselijke brein is getraind om eerst al het negatieve nieuws te absorberen.
Dat is nog een overblijfsel vanuit de oertijd. Door van fouten te leren, en gevaren vroegtijdig te ontdekken leerde de mens zich te ontwikkelen, te overleven.

Juist die ingeprogrammeerde overlevingsdrang is hetgeen waar de media zo dankbaar op in speelt.
Geloof me…je kunt de negatieve berichten van de media missen als kiespijn. Sterker nog; je kunt de media totaal missen. Ik zal u dat uitleggen.

Beseft u wel dat er altijd al bosbranden zijn geweest? Dat er altijd overstromingen, tsunami's en vulkaan uitbarstingen zijn geweest? Zelfs allang voordat er Überhaupt een menselijk wezen op Aarde rondliep? Het zijn gewoon natuurverschijnselen! Meer niet. Net zoals de bliksem.
De mens heeft er altijd mee geleefd, en zal er altijd mee verder leven.
Oorlogen...ook al zo'n 'machtig wapen' van de media. Oorlogen zijn er al sinds de mensen elkaar tegenkwamen. Bizar en schaamteloos, maar het zijn feiten.
Zolang mensen zich door oorlogszuchtige leiders laten lijden, zal hun leiden een lijden worden.
Mislukte oogsten….zijn er ook altijd geweest. Toch wist men als menselijke soort altijd te overleven. Natuurlijk stierven er velen. Maar is dat systeem ook niet zo zichtbaar in de gehele natuur?
Diersoorten liepen in aantallen achteruit door een onverwachte natuurramp en herstelden zich later weer. Echter het soort bleef bestaan. Sinds het menselijke ingrijpen is deze balans volledig verstoord…helaas staan weinigen daar bij stil.

Onderzoeken van professoren aan de universiteiten zijn tot de conclusie gekomen dat onze veiligheid de laatste jaren nog nooit zo hoog is geweest in vergelijking met vroeger. Dat we meer voedsel hebben per persoon, gezonder zijn en daardoor langer leven... Feiten die de media niet willen openbaren.
Waarom bombardeert de overheid ons met negativiteit? Ze zouden evenzogoed leuke nieuwtjes kunnen brengen toch?
Ze doet dat om winst te kunnen maken dankzij uw ingeprogrammeerde systeem dat zich als eerste focust op gevaar en negativiteit. Want u bent slechts een nummer bij hen.
Winst door uw ziekte (negatief nieuws brengen maak mensen uiteindelijk ziek. Letterlijk).
Winst door u bij de aankomende geplande oorlog weer als pion te kunnen inzetten. Winst door u te leiden naar hogere premies en meer onkosten...

Men heeft uitgerekend dat het oplossen van de crisis die uiteindelijk naar de tweede wereldoorlog leidde minder zou kosten dan de oorlog zelf! De crisis bestond vroeger niet, en nu ook niet! U wordt gewoon bezeken! Crisis is een verzinsel door corrupte leugenachtige politici.

Zelf ben ik een levend bewijs dat de nieuwtjes van de overheid gemist kunnen worden.
Al ruim 9 jaar volg ik geen journaal, lees geen krant meer, en luister niet naar de negatieve omroepers. Nee, ik kies heel bewust meerdere andere bronnen en trek daar een gezonde conclusie uit.
Wat leverde dat mij op? Ik ben gelukkiger geworden. Wijzer. Denk meer zelf na over zaken.
Daarbij is mijn gevoel/ intuïtie meer naar de voorgrond getreden, en doe aan zelfontwikkeling.

Probeer het eens….volg geen negatieve journaals meer, lees geen door de overheid gemanipuleerde kranten, ban negatieve berichten uit uw leven, wees selectiever wat wel en niet bij u hoort, en leef eens wat onbaatzuchtiger.

Wanneer je ermee mag beginnen? Och, gewoon vandaag nog.

Niet geschoten is altijd mis. Ik beloof u dat het de moeite waard is. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post153

Parvo, infecties en virussen zijn goed te behandelen!

Gezondheid/ Dier/ Natuur.Posted by Marco Pothuizen Fri, June 30, 2017 17:13:24

De grootste schrik van een eigenaar/ eigenaresse is het bericht van de dierenarts dat een dier parvo heeft.

Volgens de dierenartsen bestaat er geen specifiek medicijn tegen het virus. De eerste stap in de behandeling is het zo snel mogelijk herstellen van de vocht- en electrolytenbalans (natrium en kalium) door de hond aan een infuus te leggen. Antibiotica en ontstekingsremmers worden gegeven om de infectie aan te pakken en ook het gebruik van diarree-remmende en antibraak-middelen is raadzaam. Ondanks een snelle en adequate behandeling zal 80-90% van de geïnfecteerde dieren toch overlijden.

Maar…ik heb als magnetiseur een manier gevonden om dit getal om te draaien!

Dit betekend dat uw dier ruim 85% kans heeft om te overleven indien ik het magnetiseer.

Het magnetiseren helpt niet alleen bij parvo maar ook bij infecties, parasieten en virussen!
Uiteraard heb ik dit meerdere malen eerder gedaan alvorens hier nu open en bloot over te schrijven.

Let wel; uw dier heeft zeer zeker een behandeling bij de dierenarts nodig om uitdroging te voorkomen. Ik help op afstand mee.

Ik vraag voor het magnetiseren eenmalig € 27,- Die week zal ik diverse malen o.a. op sjamanistische wijze zoals de Lakota Sioux het de vorige eeuw deden uw dier behandelen.

Wees er op tijd bij! Met te lang wachten verlaagt u het overlevingspercentage.

Indien u besluit gebruik te maken van mijn diensten, dan kunt u een foto mailen van uw dier naar; witlicht@hotmail.com

Met diervriendelijke groet, Marco

Meer info? Bezoek dan mijn site (klik hier) • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post152

De parachutist en Karel.

Gesprekken met overledenen.Posted by Marco Pothuizen Sat, June 10, 2017 18:35:39

Irma las in de streekkrant een stukje over een 'Romeinse dag' in Nijmegen waar werkelijk van alles te zien en te beleven zou zijn. Er zouden strijdtonelen zijn, oude ambachten, kraampjes en informatie over de Romeinen zelf natuurlijk.
We hadden verder niets in de planning en besloten daar naartoe te gaan.
Ik ken Nijmegen redelijk en las waar het werd georganiseerd. Een routeplanner was daarom overbodig.
We reden weg en hoe we ook zochten ik kon het niet vinden. Op een gegeven moment had ik er schoon genoeg van en besloot daarom huiswaarts te keren en de 'toeristische' route via Beek te nemen.

Beek kende ik vrij aardig, aangezien ik daar op een internaat heb mogen vertoeven. 's Middags had je altijd een uur pauze en dat uur benutte ik dan om het bos in te gaan. Vlakbij het internaat liep een beekje in een geul. Boven aan het pad stond een gigantische boom. Die boom trok me altijd enorm aan. Vaak ging ik er dan ook onder zitten, al mocht dat eigenlijk niet omdat het allemaal was afgezet.
Op een gegeven moment reden we langs een enorme steen. Irma kreeg meteen hoofdpijn en een stem begon tegen haar te praten.
Het bleek een overleden parachutist te zijn. We keerden om naar de steen. Nu zagen we dat het een oorlogsmonument was ter nagedachtenis van gevallen soldaten uit de periode van Market Garden.
Irma's hoofdpijn verdween en de soldaat wilde zijn verhaal aan ons vertellen.

“Ach ja, waarom ook niet. Die Romeinse dag vinden we toch niet meer.”

De para sprak: “Ons vliegtuig is uit koers gegaan. We wisten niet meer precies waar we vlogen. Op dat moment werden we door granaten van een anti air geschut getroffen.
Het vliegtuig was te zwaar beschadigt en ik kreeg bij die treffers granaatsplinters in mijn benen.
Ik had geen andere keuze dan te springen in een gebied dat de Duitsers toen beheersten.
Ik belande in een geul bij een beekje.”

Op dat moment zei ik dat ik waarschijnlijk wel wist waar dat zou moeten zijn. Inderdaad, op de plek waar ik in mijn jeugdjaren tijdens de pauze naartoe getrokken werd.
We besloten via een kronkelig onregelmatig pad er naar toe te gaan.
De geul was nog altijd even mooi, en de para wees exact naar de plek waar ik altijd zat.

“Mijn verwondingen waren te groot om nog te kunnen lopen. En ik was bang dat de Duitsers mij zouden vinden, dus ik besloot me te verstoppen. Daar ben ik toen later doodgebloed.”

Na zijn verhaal keerden we terug richting auto en kwamen toen langs een enorm oud kerkhofje.

Karel een overleden man die erg groot was meldde zich aan.
Het was een ruwe man in zijn woorden en had altijd hard gewerkt.

“Jullie moeten mijn moeder vinden! Ze ligt hier en ik wil nog wat tegen haar zeggen!”

Moeten? Dat klonk al niet erg grappig. Maar we hadden er al eentje geholpen vandaag, dus waarom geen tweede?
Er lagen aardig wat stenen. De meeste waren vies en sommigen bijna onleesbaar. Voor ons was het duidelijk geen grootse vorm van onderhoud. Best jammer want het lag erg mooi tegen de bosrand aan.
Na ruim 40 minuten zoeken vonden we het wel welletjes. Niks gevonden. Helaas. Dus we liepen weer richting auto. Karel bleef ons echter volgen. “Jullie moeten beter zoeken, ze ligt daar echt ergens!”

– “Ja hallo Karel! Nu is het welletjes! Als je haar wilt spreken dan ga je maar naar het Licht. Daar is ze namelijk al.”

Maar Karel was net zo star als groot. Zei niets, bleef meelopen, en stapte zelfs mee in de auto.
Op het moment dat ik de riem omdeed werd er een kaart in mijn hoofd geprojecteerd.

“Hee, dat is bizar, ik zie een kaart met een route.” vertelde ik Irma “Die ga ik volgen.”

Ik volgde exact elke aanwijzing op en kwam in straten die ik nog nooit had gezien of van gehoord.
U begrijpt het al, we kwamen precies uit bij de Romeinse open dag.
(Later heb ik op een kaart gekeken, en dat was de kortste route)
De grote Romeinse dag bleek een grote aanfluiting te zijn. Een paar lullig kraampjes, honderden kinderen en wat sullig kijkende figuranten. We waren er dan ook snel vertrokken.
Thuis aangekomen bleef Karel maar mokken en aandringen om terug te gaan. We negeerden hem, en hij vertrok.

's Avonds toen we nog geen 2 minuten in bed lagen verscheen Karel er weer.

“Jullie moeten echt terug!”

Nu was ik het zat. Ik vroeg Irma even een tunnel naar het Licht te maken, en deze opende zich spontaan naast Karel.
Nog voordat hij wat kon uitbrengen greep een enorme witte hand die zo groot als Karel zelf was hem vast en trok hem zo het Licht in. Daarop sloot de het portaal zich meteen.

“heheh, eindelijk rust.” zei ik nog.

– “Heb jij hem er in geduwd?” vroeg Irma?

“Nou nee, technisch gesproken niet. Tròk ik hem erin tegen zijn eigen wil. Maar eigenlijk is het dus een 'ja'.”

Een dag later verscheen Karel weer in de avond. Helemaal in het wit omgeven.

“Ik heb mijn moeder gevonden! “ zei hij blij. “Ze was inderdaad in het Licht. Jij bent mijn vriend!”

Hoe mooi sommige zaken soms lopen... • Comments(1)//blog.marco-pothuizen.nl/#post151

De soldaat die zijn hart volgde en zijn plicht vergat.

(Valse) Geschiedenis.Posted by Marco Pothuizen Sun, May 28, 2017 15:24:01

Karl-Heinz Rosch. Een van de vele namen die er op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn terug te vinden is. Ruim 32.000 slachtoffers van de zoveelste onzinnige oorlog.
Als je daar bent, dan overvalt je een stilte van respect door de enorme aantallen gedenkstenen gelegen in een glooiend landschap die elk een eigen verhaal hebben.

Over Ysselsteyn zal ik nog een artikel schrijven. Hoe ze daar zijn gekomen, en hoe door de band van oude vijanden later zovele onbekende graven later toch een naam hebben gekregen.

Karl-Heinz Rosch is de enige Duitse soldaat uit de tweede wereld oorlog die een Nederlandse onderscheiding heeft gekregen. Karl was als kind ongewenst en werd daarom door zijn grootvader opgevoed. Na zijn eindexamen gymnasium werd hij verlicht om het Duitse leger te dienen.
Karl werd op 17 jarige leeftijd in de omgeving van Goirle gestationeerd om daar een stuk artillerie te bemannen.
Het echtpaar Tilsdonk die twee kinderen (Jan en Toos) hadden, hadden een paar dagen daarvoor in de boerderij een nieuw onderkomen gevonden nadat hun eigen woning vernietigd was.
Zij wisten te vertellen dat Karl een rustige jonge man was en als droom had boswachter te worden.

Op 6 oktober werd het stuk geschut door de geallieerden aangevallen. Jan en Toos, 4 en 5 jaar speelden zich van geen gevaar bewust samen op de binnenplaats.
De soldaten renden allen naar het stuk geschut, maar Karl niet. Hij volgde zijn hart en nam beide kinderen onder de armen om ze samen met hun ouders in de schuilkelder van de boerderij te brengen.
Daarna rende hij naar zijn kameraden die al bij het geschut waren. Precies op de plek onderweg daar naartoe waar de kinderen zojuist nog speelden, werd Karl getroffen door granaatscherven. Hij was op slag dood. In november zou hij 18 jaar geworden zijn.

Karl werd daarna begraven bij de boerderij. In 1947 werd hij herbegraven op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. De ouders en de kinderen overleefden de strijd.
Na de oorlog kon de grootvader van Karl het graf niet verzorgen omdat deze achter 'het ijzeren gordijn' leefde.

Op 8 oktober 2008 werd in Riel (gemeente Goirle) een bronzen standbeeld geplaatst naar aanleiding van zijn reddende actie. Er waren zowel voor als tegenstanders voor dit initiatief.
Het beeld is geheel betaald door privegelden, omdat de Nederlandse overheid er geen geld voor zei te hebben. (?)
De gemeente wilde niet meewerken aan de oprichting en plaatsing van het beeld, en daarom is het het in de voortuin van een woning aan de dorpsstraat geplaatst.
Zowel de Duitse als Nederlandse pers waren getuige van de onthulling, alsmede de twee halfbroers van Karl Heinz en de geredde kinderen Jan en Toos Tilsdonk.

De plaquette luidt;

'KARL-HEINZ ROSCH
MEISSEN 3 OKTOBER 1926 - GOIRLE 6 OKTOBER 1944
KARL-HEINZ BEHOEDDE TIJDENS GEALLIEERDE BESCHIETINGEN TWEE GOIRLESE KINDEREN VOOR DE DOOD.
HIJZELF KWAM DAARBIJ OM HET LEVEN.
HIJ IS TIJDELIJK BEGRAVEN GEWEEST OP HET ERF VAN DE BOERDERIJ OP HET HOOGEIND.
LATER IS ZIJN STOFFELIJK OVERSCHOT OVERGEBRACHT NAAR
DE DUITSE OORLOGSBEGRAAFPLAATS IN YSSELSTEYN (LIMBURG)

DIT BEELD IS EEN EERBETOON AAN HEM EN ALLEN DIE HET GOEDE DOEN IN KWADE TIJDEN.'

De laatste zin is dan ook juist datgene waar het om gaat.

Als iedereen zijn hart werkelijk zou kunnen volgen, zouden oorlogen snel uitsterven… • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post150

Mensen moeten elkaar meer aanraken in plaats van aan te kijken.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Sun, March 19, 2017 14:09:57

Aanraking. Informatie aan gevoelens stromen binnen die ene fractie van een seconde bij de ander binnen. Prettig, verward, misselijk, verliefd, kwetsbaar, trots, het kan vele vormen hebben. Hoe weinig doen we er mee? Hoe vaak laten we het visuele deel niet overheersen? Ik denk dat we daar best eens wat meer stil bij mogen staan. Stil bij dat ene moment waarbij het ego of vooroordeel even langs de zijlijn wordt geplaatst.

Een tijdje terug bevond ik in de rij voor de kassa bij de supermarkt. Voor mij stond een jonge vrouw wat onhandig en zeer traag haar boodschappen in te pakken en af te rekenen. Een paar andere wachtenden zag ik vanuit hun ooghoeken een ergerlijke blik werpen. Hun 'kostbare tijd' ging verloren. Ik kon het haar niet kwalijk nemen. Zij was beperkt in haar verstandelijke vermogens en helaas wilde de motoriek ook niet echt mee werken.

Geduldig wachtte ik tot ze had betaald. Toen ik mijn schamele boodschapjes in een tas wegwerkte raakten we elkaar per ongeluk even aan.

“Oh sorry.” stamelde zij, en haar hoofd leek wel tussen haar schouders te verdwijnen.

In die ene korte seconde kwam een stortvloed van haar karakter bij me binnen aan gevoel. Wat een enorm lief wezen! Ik voelde niets dan onschuld en alleen maar moois. Het overdonderde mij. Ik legde mijn hand op haar schouder en zei: “Nee, mijn fout, sorry.” en lachte haar vriendelijk toe. Dat deed haar zichtbaar goed. Daarna keek ik de zo 'haastige, ik heb het enorm druk' mensen eens aan en walgde vervolgens nog meer van hun zelfingenomenheid. Wat een koude zielloze profielen stonden daar.

Aanraking is ook informatie delen. Vaak puur en niet vervuild. Bij levende wezens en dode. Meer daarover heb ik al eens beschreven in: Ervaring met aanraking van een vos.

Mensen zouden misschien eens moeten oefenen in geblinddoekt rondlopen? Dan zou er wel eens een nieuwe wereld kunnen opengaan.
Met vriendelijke geblinddoekte groet, Marco • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post149

Handboek voor herkenning van soorten collega's.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Sat, December 17, 2016 11:14:53

Ieder bedrijf kent ze wel; de sfeerverneukers en matennaaiers.
De wat oudere werknemer heeft ze in de loop der jaren wel leren kennen, maar de wat jongere werknemers hebben nog geen benul wat ze allemaal kunnen tegenkomen. Daarom speciaal voor hen deze beknopte handleiding voor het herkennen van dat soort ellendelingen.

Kontkruipers.
Zij staren altijd heel gebiologeerd naar de anus van hun chef, hopende dat ze er die dag een keer aan mogen ruiken om een wit voetje te kunnen halen. Lukt het niet binnen een week, dan zijn ze het weekend helemaal van slag.

Elleboogwerkers.
Herkenbaar aan de bruine onderarm, welke regelmatig diep in de reet van hun chef zit, met als doel zeer betrouwbaar over te komen. Helaas wat lastig te herkennen in de winter vanwege de lange mouwen, maar meestal is een bruin randje op de pols genoeg bewijs dat het er eentje is.

De kwijlende slemiel.
“Chef, chef, ik weet iets over die daar.”
Geniepig vertrouwt deze dan met lispelende spraak als een soort sméagol nieuwe niet ter zake doende informatie aan zijn chef toe, of liegt er stevig op los.
Als de chef bevestigend knikt, begint het kwijl zoals we dat van de 'pavlov methode' kennen langs de mondhoeken van de slemiel naar beneden te druipen.

De buttplug-collega.
Behoord tot de ergste soort. Gaat graag met de chef mee naar een stil plekje of zijn kantoor om daar 'te scoren'. Dit ras is zeer eenvoudig te herkennen aan hun vreemde loopje vanwege de buttplug die er waarschijnlijk nog in zit.
Vaak zijn deze mannen heimelijk verliefd op hun chef, kaal, en dragen eigenlijk het liefst een rokje, maar kunnen dat niet omdat ze een ellendig huwelijk hebben.

De Paus-collega.
Deze werknemer heeft slechts één overall per jaar nodig aangezien hij nooit smerig zal worden door werkzaamheden. Heeft het altijd razend druk met vele koffiepauzes tussen de gesprekken door, en is voorzien van een inwendige wekker die exact aangeeft wanneer hij zich richting kantine moet begeven om als eerste binnen te komen.
De Paus-collega straalt vroomheid uit, loopt meestal vrij stijfjes, en graag in een jurk zoals de Paus dat ook doet.

De 'kijk-mij-eens-collega'.
Het liefst heeft ie een tekst op zijn rug met; “Kijk mij eens hard werken”.
Veelal dragen dit soort types petjes (normaal of achterstevoren).
Hij denkt mateloos populair te zijn en vele aanbidders te hebben, maar iedereen lacht om zijn gestoorde gedrag en werkschuw zonder daar zelf benul van te hebben.
Onderzoek heeft uitgewezen dat dit soort types niet uit hun droomwereld te helpen zijn. Het advies luidt dan ook; stom aankijken en af en toe een 'ja hoor, je hebt gelijk' knikken.

Chef A(ch gossie) H(e nee, daar is ie weer) bedankt voor je werkwijze. Zonder die, was dit artikel nooit tot stand gekomen.

Herkent u één van deze collega`s?
Verras hem/ haar dan eens met deze link. • Comments(1)//blog.marco-pothuizen.nl/#post148

Dierenrechten en Kerst...

Gezondheid/ Dier/ Natuur.Posted by Marco Pothuizen Fri, December 09, 2016 15:29:38
Meer lezen over de rechten van een dier en uw gezondheid?
Klik dan hier.

Alvast bedankt namens alle dieren.


Met diervriendelijke groet, Marco


 • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post147

Absolute fabels.

Goddelijke (on)zinnigheid.Posted by Marco Pothuizen Thu, December 01, 2016 16:25:21

Weet u wat ik zo grappig vind aan diverse verhalen over mensen die van de buitenaardsen afstammen? Zoals bijvoorbeeld de Scandinavische bevolking wordt geacht van de Pleiaden af te stammen? Dat het allemaal totaal onlogisch is.

Ik zal u even vertellen waarom.
Stel dat er een god bestaat die de hemel en de kosmos heeft geschapen met ons als mensenwezens zijn gelijkende voorbeeld.
Waarom heeft ie dan nergens vermeld dat ie stiekem ook bezig was met het creëren van andere rassen op andere planeten die de mensen dan komen bespieden?
Ian Flemming zou verrukt zijn met zo'n script.

Ziet u het al voor u? U besluit als hoogwaardig ontwikkelde technologische beschaving op een andere planeet nakomelingen te settelen. Dan doe je dat toch fatsoenlijk? Dan laat je je vrienden, kennissen en familieleden niet achter in een onherbergzame streek of planeet die hun overlevingskansen decimeert tot bijna nul.
Zo van; “Nou folks, doe je best! Laat zien wat je kan! Wij vertrekken weer met al onze overlevingstechnieken, gereedschappen en kennis.” Bye bye.
Nee, je levert de achterblijvers genoeg voedsel, tools, en informatie over de streek hoe ze daar moeten overleven.

Nergens ter wereld staat er ergens zoiets beschreven.
Waarom zou god overigens andere rassen een enorme voorsprong geven in ontwikkeling en andere weer niet? Heeft ie last van Alzheimer of zo?
“Fuck ja, ik ben er een paar vergeten de laatste 10 miljoen jaar. Oeps….sorry menselijk ras. Maar dat is echt de reden van jullie achterstand.”

Kortom, god is een fabel, en er zijn geen directe afstammelingen van buitenaardsen op de Aarde.
Heeft u een oersterk tegenbewijs, (dus geen broodje aap verhaal a.u.b. van; “Het stáát hier toch?”), dan verneem ik dat graag.

Met ongeloofwaardige en toch zeer vriendelijke groet,

Marco. • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post146

Help, ik zie spoken.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Sun, November 20, 2016 17:36:51

De telefoon gaat over. Een aardige overkomende vrouwenstem begint het gesprek.

Goedenmiddag, spreek ik met meneer Marco Pothuizen?”

– “Dat zou zomaar kunnen. Wie bent u?”

Ik ben Klaartje Zonnenstraal (even een fictieve naam genomen) van Eneco, en ik bel u omdat we u als loyale klant van Eneco een prachtig cadeau willen schenken ter waarde van €250,- “

– “Ach wat aardig. En hoe lang ben ik dan al klant bij jullie om als loyaal te worden bestempeld?”

Eh, dat weet ik niet meneer. Wij hebben geen inzage daarover.”

– “Maar hoe weet u dan dat ik een loyale klant ben?”

Er volgde even een korte stilte, maar Klaartje liet zich echter niet uit het veld slaan en ging verder.

Wij willen u Toon aanbieden. Een heel slimme thermostaat. Helemaal gratis! Op Toon kunt u perfect aflezen hoeveel u verbruikt, en wanneer u het verbruikt. Zo kunnen wij u helpen bij het voorkomen van onverwachte hoge bijbetalingen achteraf. Wij kunnen ook heel handig van hieruit alle nieuwe updates installeren!” klonk het enthousiast.

Het riep meteen wat vragen bij me op…

-”Dus uw slimme thermostaat is niet up to date? Da`s niet zo slim. En hoezo heeft u het over hoge bijbetalingen achteraf? Mijn verbruik is nog steeds nagenoeg hetzelfde. Dus verklaar mij eens waar die verhoging vandaan zou moeten komen dan? En is het ding helemaal gratis?”

Nee, uw thermostaat is helemaal up to date hoor. En als uw verbruik hetzelfde is als de eerdere perioden, dan zult u geen hoge nabetalingen krijgen.

Toon is inderdaad helemaal gratis op een kleine voorwaarde na.”

Aha, daar komt het kleine addertje onder uit het gras.

Er zit een maandelijks abonnement aan van slechts een paar euro. Hierdoor kunt u alle gegevens elke dag perfect aflezen.”

-”Dus als ik dat abonnement niet neem, dan kan ik niets aflezen, en is het eigenlijk hetzelfde als de thermostaat die ik nu heb. Maar jullie kunnen nog wel alle gegevens aflezen? ”

“…..eh ja, dat klopt….”

-”Wat is dan het nut ervan dat ik zo'n ding aanschaf?”

-”Meneer er zijn al 200.000 huishoudens die Toon hebben aangeschaft en er veel plezier aan beleven.”

-”200.000 sufferds dus.” reageerde ik lachend. “Heeft u trouwens alle klanten die destijds wèl voor Toon betaald hebben inmiddels hun geld al teruggeven? Het is toch vrij lullig te noemen dat zij er voor moesten betalen en u ze nu gratis weggeeft.”

Aan de andere kant van de lijn hoorde ik haar duidelijk slikken.

Eh nee meneer. Maar wij willen U wel dit gratis product geheel gratis laten installeren. Om u als loyale klant een plezier te doen.”

-”Weet u waar u mij een plezier mee kan doen? Geef Toon a.u.b. aan iemand die het graag wil hebben en het niet kan betalen. Immers u heeft het product al voor mij gereserveerd en ik wens het niet te gebruiken. We worden al genoeg gecontroleerd in het dagelijks leven. Daar heb ik geen controle van Eneco bij nodig. Wie zegt mij dat u deze gegevens niet doorverkoopt aan anderen, zodat zij precies weten wanneer ik wel en niet thuis ben en visite heb?”

Wij mogen geen gegevens aan derden verstrekken hoor.”

-”Ah ok. En is uw systeem dan beveiligd tegen hackers? Hoe lang en door wie is dat getest?”

Geen antwoord….

Het is jammer dat u er geen gebruik van wilt maken. Wellicht wilt u er nog even over nadenken, en kunnen we later nog eens terugbellen?”

Nice try beauty.

-”Nee, dank u. Ik wens u nog een fijne dag.”

Einde gesprek.

Welterusten Toon… • Comments(1)//blog.marco-pothuizen.nl/#post144

Snibbig egodraakje!

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Sat, September 03, 2016 22:47:43

Mijn matrashoes vroeg of ze vervangen kon worden na zoveel trouwe dienstjaren.

“Je hebt me vrij aardig weten te verslijten. Ik wil onderhand wel eens met de VUT.”

Nou ja...daar heeft ze wel een punt. Het was niet altijd makkelijk met m'n gedraai.
Dus ik ga naar mijn vaste adresje waar je als klant met een goed gevoel de deur uitloopt.
Een oud besje op leeftijd kwam naar beneden toen ik net op het punt stond om weer te vertrekken aangezien verder niemand was en begon te vermoeden dat de winkel verlaten was voor een luchtaanval.

-“Hallo, wat kan ik voor u doen?”

Ik wilde zeggen: “Eerder die trap aflopen.”, maar hield het netjes en antwoordde dat ik een matrashoes zocht.

-“En hoe oud is uw matras?”

Huh? Zijn haar batterijen van haar gehoorapparaatje leeg of zo? Dus ik zeg weer: “Nee, ik zoek geen matras maar een matrashoes.”

-”Ja maar dan moet ik wel weten hoe oud uw matras is, want misschien is die niet meer goed.”

Ik herhaalde mijn vraag, en kreeg wederom dezelfde tegenvraag.

'Wel alle gloeiende beddenlakens nog aan toe!' raasde het in mijn hoofd. 'Hoe weet jij nou of mijn matras niet meer deugt of niet? Hoe weet jij nou welk soort ik heb, en hoe vaak het gebruikt is? Waarom luister je niet?'
Lichtelijk geïrriteerd over zoveel ondeskundigheid maakte ik voor een derde keer duidelijk dat mijn matras PRIMA is, en dat ik alleen een HOES wil, en GEEN MATRAS!

Kennelijk viel het haar op dat ik die woorden iets harder uitsprak dan de rest van de zin.
“Wel rustig blijven he?” antwoordde het snibbige egodraakje op leeftijd.
Ah mooi. Dan zijn haar batterijen dus niet leeg.

In gedachten begon ik haar te wurgen. Haar stoffelijk overschot zou ik vervolgens netjes in een matrashoes te wikkelen en later op de avond verzwaard met een stapel matrassen dumpen in het kanaal.
Helaas het was te druk in het winkelcentrum...

Gelukkig kan je tegenwoordig veel online bestellen zonder dat draken met valse kunstgebitten je behandelen alsof je een idioot bent.
Nog mooier; het wordt gratis thuis bezorgt!

Dag de Vries in Malden. Het was me een waar ongenoegen.


Wat de toeschouwers aan de waterkant de reddingsduikers niet tegen elkaar hoorden zeggen;
"Jezus wat een akelig mens."
--"Kom we dompelen haar nog een keer onder. We nemen het zekere voor het onzekere."


 • Comments(0)//blog.marco-pothuizen.nl/#post143

Berlijn, stad van kunst, cultuur, graffiti en afval.

Algemeen.Posted by Marco Pothuizen Sun, August 14, 2016 20:08:45

De laatste dagen mocht ik mijzelf gast van de oud historische stad Berlijn noemen.

Berlijn heeft enorm veel te bieden aan bezienswaardigheden.

Berlijnse haast.

Berlijners hebben altijd haast. De verkeerslichten springen in een rap tempo weer op de volgende kleur. Bij oversteekplaatsen met het logo van het 'ampelmannetje' in het verkeerslicht krijg je 'ampel' de tijd om de overkant te halen. Het zal de Berlijnse automobilisten een Duitse curryworst wezen; vol overgave trappen zij het gaspedaal in en scheuren met wat geluk met piepende banden de hoek om. De opgefokte Berlijnse claxon heb je in alle toonsoorten, en dat willen ze graag laten horen. Je moet er even aan wennen. Verder zijn Berlijners zeer aanspreekbaar en altijd hulpvaardig.

Opvallend is ook hun bewuste keuze voor hun uiterlijk. Alles kan en alles mag. Vrijwel alles wordt normaal gevonden. Loop je graag met glittertjes op je gezicht rond of stap je met een vol overgoten lichaam vol verf van een 'verffeestje' van de Hare Krishna zo de U-bahn in? Het mag. Niemand kijkt er vreemd van op. Zelfs niet als honden in een soort pyjamajasje door het park lopen met hun baasje. Overigens waren het niet alleen honden die in een pyjamabroek liepen...
Menige dame toont graag hoe strak haar jurkje om haar string zit, zodat het bijna een sport wordt om het motiefje van de string te 'lezen'. Nee, Berlijn is niet saai te noemen.

Berlijnse pluspunten.

Met een dagkaart van €7,- is alles middels openbaar (bus tram enz) verkeer goed en snel te bereiken. Hou er rekening mee dat de deuren na ongeveer 30sec weer sluiten. Ook het openbaarvervoer heeft haast. Controle is er niet of nauwelijks. Zwartrijders moeten daar zeer gelukkige mensen zijn.

Het eten in de supermarkten is belachelijk goedkoop vergeleken met Nederland.

Restaurantjes zijn over het algemeen redelijk betaalbaar.

Berlijners zijn vriendelijk en hulpvaardig te noemen al stralen ze dat niet altijd uit.

Berlijnse minpuntjes.

Berlijn is overigens net zo groot als de provincie Utrecht. Je ziet dan ook overal enorme projecten.

Hartje centrum ziet de stad en netjes uit, en is er zelfs wat politie ter been te bespeuren.

Echter 15 minuten buiten hartje centrum begin je je af te vragen waarom sommige stations nooit een sopje krijgen. Vieze muren, vieze trappen en een vieze urinelucht komen je tegemoet. Handig voor een blinde die het veel van zijn reukvermogen moet hebben, maar zeer onaantrekkelijk voor toeristen wiens reukorganen nog niet zijn aangetast.

Het zwerfvuil was voor mij een soort verbazing van een categorie 'der erste klasse'.
Overal, werkelijk overal ligt afval en zie je oerlelijke graffiti.
Dat Berlijners zeer vindingrijk zijn, bleek uit het onderhoud van hun plantsoenen. In plaats van cacaodoppen deponeert daar men naar hartenlust dorpjes van bierflessen. Want ja, alcohol drinkt men er gewoon al wandelende met de fles in de hand op straat.

Helaas liggen de parken en grasvelden dan ook vol met doppen, hele en kapotte flessen, en met wat geluk vind je er een naald. Fietsen parkeer je gewoon IN het plantsoen. Daar doet niemand moeilijk over. Mijn tip is dan ook deze; loop niet op slippers op het grasveld.

Ik begrijp dit on-Duitse beleid niet. Hun kinderen moeten er toch opgroeien?

Bedelaars zijn een strontvervelende dagelijkse aanwezigheid. Kom je de supermarkt uit, sta je voor een stoplicht, of wacht je op een perron? De kans is groot dat je door een bedelaar wordt aangesproken. Ons gemiddelde lag op 4 keer per dag. Voor €20 euro wensen ze je alle geluk namens Boeddah, Allah, Hermann Goerring of wie dan ook, of ze vragen je gewoon of je even hun avondeten wilt betalen. Helaas...in geen 20 jaar ga ik zulke gasten iets geven. Het gaat je ook flink irriteren op den duur. Mijn vriendelijke glimlach met een beleefd “Nee sorry.” veranderde na verloop van tijd dan ook in een bars “NEIN!”.

Ik kan me goed voorstellen dat vrouwen Berlijn in de avonduren niet meer de straat op gaan. Met name in de wat mindere buurten zie je dan veel buitenlanders samenscholen (met de bekende fles in de hand) die geen woord Duits spreken en je zowat uitkleden met hun ogen.

Ook op de perrons zie je vaak een beeld van voornamelijk donker getinte mannen die prullenbakken doorzoeken, of lopen ze in groepjes zogenaamd onopvallend bij je in de buurt te kijken wat je eventueel in je tas zou kunnen hebben.
Als je je tas duidelijk tussen je benen in zet, lopen ze meteen verder. Het zegt al genoeg.
Containers zijn absoluut vreemde voorwerpen voor een Berlijner. Ze denken waarschijnlijk dat het een soort vorm van stadskunst is terwijl deze echt bedoeld zijn om daar afval in te deponeren.
Vuilniszakken liggen sierlijk opengereten in onwillekeurige volgorde nààst de containers.
Het maakte me triest; Degradatie van een zo mooie stad met zoveel historische waarde.

Als Berlijn niet verder naar een veredeld soort modern ghetto wil afzakken, dan zal de gemeente haar burgers rap moeten gaan opvoedden. Desnoods met harde nationalistische hand.
Nederlandse bewoners die ik sprak, wisten ook al te melden dat zij 'hun' Berlijn de laatste 5 jaar zagen afglijden naar een smerige niet prettig aanvoelende stad. “Berlijn is haar mooie energie kwijtgeraakt.”

De wc's zijn overigens ronduit smerig. Voor die euro mag je toch een schoon toilet verwachten.
Waar zijn de wc-dames gebleven van vroeger? Zo'n moeke die achter een tafeltje met een breinaald aan de gang is terwijl jij even van haar naar citroen ruikende geurende toilet gebruik maakt?
Met pensioen? Uitgestorven? Geen wol meer? Hoe dan ook, ik mis haar, en haar schone toiletten.

Maar 'nun' even naar de heel prettige zijde van de stad die een beertje als mascotte heeft.
Berlijn heeft talloze bezienswaardigheden voor jong en oud.
Ik ga ze niet allemaal uitvoerig beschrijven. Het zou afbreuk doen aan de werkelijke ervaring.
Plekken als deze moet je ruiken, zien en voelen.

Unterwelten.

Absolute aanrader, en niet zo bekend voor veel toeristen.
Onze Nederlandse gidse wist veel mooie verhalen en feiten in je verbeelding tot leven te wekken tijdens de ruim 90 minuten durende reis onder de grond door diverse kamers en gangen. Deze schuilkelder/ bunker die Berlijn ooit zo rijk was in hoge aantallen rond 1944, is èèn van de laatst overgebleven intacte, wat hem zo interessant maakt.

Berlijnse Dom.

Een pompeus bouwwerk van de kerk waar een beetje water al teveel gevraagd is. Water is een eerste levensbehoefte van de mens waar je recht op hebt. Echter de Duitse kerk laat je gewoon verrekken. Een beleid dat ze al eeuwen niet wensen te veranderen, terwijl je € 7,- hebt betaald om al die ellendige trappen te bestijgen. Wat mij betreft kunnen ze naar de hel gaan, ook al was het uitzicht op zich wel aardig te noemen.

Brandenburger Tor.

De enige overgebleven stadspoort van Berlijn. Stamt uit 1734.
Vreemd om hier veel nationaliteiten te horen en door elkaar te zien lopen, terwijl dit jarenlang niet mogelijk was door de Berlijnse muur. Gewoon even bezoeken, onderdoor lopen, en 'ohhhhh' roepen.

Reichstag.

Helaas was de wachtrij aan de kassa 90 minuten, en daar kwam nog een wachttijd bij voordat je naar binnen kon. Vooraf reserveren is een must. Er was geen Nederlandse beschrijving voorhanden helaas. Aan “Tut mir leid.” had ik geen boodschap.

Joods herdenkingsmonument.

Midden in het centrum liggen 2711 betonblokken, (die in afmetingen variëren) wat het gehele monument voor alle Joodse slachtoffers moet vertegenwoordigen.
Deze zijn met een speciale laag behandeld tegen graffiti.
Opvallend detail is, dat de de producent van de 'anti graffiti laag' tijdens de holocaust mede eigenaar was van het bedrijf dat zyclon-B produceerde waarmee Joden vergast werden.
Daarbij is het een beetje jammer dat men het monument niet voor een bredere gedachte heeft geplaatst; voor alle slachtoffers van het nazi regime.

Potsdammerplatz.

Prachtig plein rond 1900. Helaas volledig verwoest door de 2de wereldoorlog. Na de scheiding door de muur, bleef de herbouw aan 'Oost Duitse' zijde volledig stil liggen. Inmiddels is het plein glorieus te noemen met haar moderne gebouwen.

Topographie des Terrors.

Een modern museum staat exact op de plek waar zich tijdens de 2de wereldoorlog de beruchte martelkamers van de Gestapo en de SS zich bevonden.

Het museum geeft uitvoerig inzicht in het systeem en handelswijze van de SS. Het beeldmateriaal is bijzonder te noemen, omdat het vanuit Duits oogpunt is genomen.

Vlak naast het museum is nog een stuk Berlijnse muur intact gebleven, waar men veel foto's en informatie heeft geplaatst.

Checkpoint Charlie.

De 3de controlepost (en meest bekende) die men moest passeren als men van Oost naar West wilde reizen.
Figuranten staan er in uniform bij. Je kan samen met hen op de foto, en velen maken daar gebruik van.

Mauerpark.

Openbaar park, waar alleen op zondag een soort markt is en bandjes komen spelen.
Het park ligt aan de rand waar de Berlijnse muur doorheen liep.
De kraampjes alleen al zijn minstens apart te noemen. Je kunt er items uit de jaren 50 en 60 vinden. Het is te vergelijken met een grote vlooienmarkt waar een zeer ontspannen sfeer heerst.
Alleen erg jammer dat het gras vol bierdoppen, glas en andere zooi ligt, en de zitplaatsen überhaupt geen uitnodiging zijn om te gaan zitten. Daar moet je echt een portie lef voor hebben.

Bernauer Strasse.

Aan deze weg ligt een stuk park met een deel van de oude Berlijnse muur. Je kan er goed zien hoe de muur was opgebouwd, en welke versperringen erachter lagen.
Op de hoek van de straat staat een uitzichttoren , die je een idee geven hoe de uitkijkposten over het terrein keken. De toren is vrij toegankelijk.
In het stukje park staat een modern stuk muur met daarin foto's en beschrijvingen over mensen die de vlucht naar het Westen niet overleefden als eerbetoon.

Tempelhofer Feld.

Nu een groot park, waar natuur, vrijheid en veel soorten recreatie mogelijk zijn. Er liggen twee betonnen banen in. Het waren de landing en startbanen van de 'luchtbrug' van de Geallieerden die na de oorlog de West Duitse bevolking (2 miljoen) voorzagen van voedsel nadat het Oosten de stad hermetisch middels de 'Berlijnse muur' afsloot. Iedere halve minuut landde er 320 dagen lang een vliegtuig. Voor en tijdens de oorlog werd het ingericht als werkkamp en later concentratiekamp voor politieke vijanden van de N.S.D.A.P.
Onder de oude luchthaven ligt een betonnen bunker waar de Wehrmacht veel filmmateriaal opsloeg. Helaas is dit door de Russen allemaal verloren gegaan.
Je kunt er fietsen huren om een rondje te maken over de oude start en landingsbanen van weleer, of gewoon te voet. Een plek om even stil bij te staan als je haar geschiedenis kent.

Even rekening mee houden bij een Berlijns bezoek;

– Je kunt niet overal pinnen.

– Niet alle automaten accepteren elk soort creditcard.

– Neem zelf wat water mee voor onderweg.

– Openbare wc's zijn een gruwel. Laat deze links liggen.

– Automobilisten zijn geen heer in het verkeer.

Uiteraard heeft Berlijn nog veel meer te bieden. Talloze musea zijn in dit korte verslag niet meegenomen, alsmede ook de beroemde Berlijnse Zoo.

Om alles te bezoeken heb je aan een korte week niet genoeg. Ik moet dus nog een keer terug. • Comments(3)//blog.marco-pothuizen.nl/#post142
Next »